Foods Brothers: W dobie pandemii Polacy kupują więcej zamienników mięsa
- Autor: Adam Tubilewicz, Portalspozywczy.pl
- Data: 14-01-2021, 12:51

Andrzej Kołosowski przyznaje, że 2020 był dobrym rokiem dla Foods Brothers.
- Sprzedaż substytutów mięsa, majonezu i sera wzrosła trzykrotnie w porównaniu z rokiem 2019. W środku pandemii ludzie kupują więcej substytutów mięsa ze względu na obawy zdrowotne związane z masowymi przypadkami Covid-19 w zakładach mięsnych - dodał.
W 2020 r. Foods Brothers wprowadzili na rynek szereg nowości z kategorii zamienników mięsa. Były to m.in. 'chicken nuggets' i 'pea-based meatballs' marki Linda McCartney oraz "kiełbaski" i zamiennik mięsa mielonego od Beyond Meat.
Jak mówi nam Kołosowski, w pierwszym kwartale 2021 roku na polskim rynku zadebiutują zamienniki filetów rybnych światowego lidera - marki Good Catch.
- Do lata 2021 roku, a być może i wcześniej, planujemy także wprowadzić na rynek substytut jaj JUST Egg firmy Eat Just. W chwili obecnej produkt jest w trakcie procesu certyfikacji - dodał.
Nasz rozmówca wskazuje, że zamienniki mięsa z portfolio Foods Brothers są coraz szerzej dostępne w handlu detalicznym. Obecnie można je kupić w sieciach Organic Farma Zdrowia, Selgros, Żabka, Kaufland, Makro, a w najbliższym czasie także w Auchan, Carrefour i E.Leclerc.
W gastronomii marki Linda McCartney i Beyond Meat są już dostępne w całym kraju dzięki największej w Polsce sieci burgerów Bobby Burger, największej sieci restauracji wegańskich Krowarzywa, a także na rynku diet pudełkowych z firmy Maczfit.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
Co Bakalland i Purella zyskają na fuzji? Ekspert: Trzymam kciuki za ten projekt
-
Nie tylko pierogi i barszcz. Jak wygląda rynek spożywczy w Ukrainie?
-
Foods Brothers pomogą firmom z Ukrainy działającym w Polsce
-
Gwiazdy europejskiej piłki promują Beyond Meat
-
Sklepowa lada z zamiennikami mięsa. Znana sieć testuje ten koncept
-
Roślinne zamienniki chcą zyskać na wzroście cen mięsa
-
4 spożywcze startupy otrzymają środki na rozwój
-
Zamienniki mięsa to wciąż niepewny rynek? Nie wszyscy widzą tu zyski
-
Bezmięsny zdobywa zagraniczne rynki z marką Plenty Reasons
-
OneDayMore otwiera nowy zakład produkcyjny zamienników mięsa
komentarze (6)
A ja podziękuję za te sybstytuty - rozumiem naturalnie, że to wielki biznes, podparty modą na weganizm, ale, używając pewnej metafory, wolę jednak seks z kobietą, niż z dmuchaną lalką, choćby była to atrapa najseksowniejszej samicy świata...
OdpowiedzWolę jeść prawdziwe jedzenie i nie wyglądać tak jak Spurkowa.
OdpowiedzA ja wolę tradycyjne ,warzywo ,mięsko ,owoce ..ale prawdziwe.
OdpowiedzCo ta tempa kur.. a pier.. li za głupoty. Jak chce jeść trawę to jego sprawa a ludzią nie wciskajcia gówna.
OdpowiedzMoja znajoma jest weganką od kilku lat, kiedyś byla laską z kosmosu i każdy by sie zabić dał, teraz wygląda jak kosmitka i gdyby nie pudry i kremy moznaby zejsc ze strachu po jej ujrzeniu
Odpowiedz