Francuski zakaz wegetariańskich burgerów staje pod znakiem zapytania
- Autor: AW za retaildetail
- Data: 28-07-2022, 14:49

Zamięnniki mięsa - zakazane nazwy
Od 1 października roślinne substytuty mięsa we Francji nie będą już mogły być nazywane "kiełbasą", "stekiem", "hamburgerem" ani jakąkolwiek inną nazwą, która może odnosić się do mięsa. Zostało to stwierdzone w nowym dekrecie opublikowanym we francuskim Dzienniku Urzędowym.
„Nie będzie możliwe używanie terminologii charakterystycznej dla sektorów tradycyjnie kojarzonych z mięsem i rybami do oznaczania produktów, które nie należą do królestwa zwierząt” – cytuje Le Monde.
Wyłącznie środki spożywcze wyprodukowane lub oznakowane przed tą datą otrzymają zwolnienie i mogą być wprowadzane do obrotu do 31 grudnia 2023 r.
Francuski zakaz wegetariańskich burgerów, steków i kiełbasek pod znakiem zapytania
28 lipca francuski Conseil d'Etat (Rada Stanu), organ opiniujący wszystkie projekty ustaw i dekretów autorstwa rządowego, zawiesił wejście w życie dekretu w tej sprawie.
Conseil d'Etat wyraził "poważne wątpliwości" co do legalności przepisów i uznał je za "nieuzasadnione w zakresie udzielania informacji konsumentom."
Branża mięsna wywalczyła regulacje
Nowe prawodawstwo cieszy się dużym poparciem społeczności rolniczej we Francji. - To niezbędny krok na rzecz przejrzystości informacji dla konsumenta, jak również zachowania naszych produktów i know-how - mówi Jean-François Guihard, prezes Interbev, krajowej organizacji przemysłu hodowlanego i mięsnego.
Co więcej, federacje branżowe liczą teraz na rozszerzenie tej zasady na całą Unię Europejską, ponieważ obecnie prawo nie dotyczy produktów z innych krajów europejskich czy Turcji. W związku z tym paszteciki roślinne importowane z zagranicy mogą pozostać burgerami.
Kwestia ta była jednak regularnie omawiana na szczeblu europejskim i jak dotąd nie osiągnięto zakazu „nazw mięs”. Tylko przemysł mleczarski odniósł sukces: roślinnych substytutów produktów mlecznych nie można nazwać „mlekiem” lub „serem”. Francuska propozycja zakazu nawet wszelkich odniesień do produktów mlecznych, takich jak opis „roślinna alternatywa dla jogurtu”, została odrzucona w zeszłym roku.
Co z mięsem laboratoryjnym?
Tymczasem National Observatory for Plant Nutrition (ONAV) żałuje, że Francja przyjęła konserwatywne stanowisko, które jest „przeciwieństwem obecnych trendów i europejskiej polityki w tych sprawach”. W międzyczasie przemysł wieprzowy chce pójść jeszcze dalej i zakazać etykietowania tak zwanego mięsa laboratoryjnego jako mięsa.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
Food cost dań wegańskich – jak go liczyć?
-
Planeat: Rynek produktów wegańskich ma duży potencjał (wywiad)
-
Francja szykuje się na mniejsze zużycie energii
-
Violife Grecki biały – teraz także w kostkach
-
Zamienniki tańsze niż mięso? Badanie cen zaskoczyło nawet aktywistów
-
Francuski rząd chce skłonić sklepy do oszczędzania energii
-
Piekło kierowców - prawie 900 km korków w całej Francji
-
Czy “mięsne” nazwy dla produktów roślinnych wprowadzają w błąd?
-
Bezmięsne kiełbasy, kaszanki i burgery. Branża na temat nazewnictwa
-
Batalia o nazewnictwo produktów roślinnych. Kto na tym straci? [komentarz]
komentarze (0)