• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Potrzeba matką wynalazku - czyli jak powstał Roślinny Qurczak?

- Pomysł powołania marki Roślinny Qurczak zrodził z potrzeby. Przestałam jeść mięso parę lat temu i zaczęłam eksperymentować na własne potrzeby, czym można je zastąpić - mówi Iga Czubak, CEO Roślinny Qurczak.
  • Autor: Anna Wrona; www.portalspozywczy.pl
  • Data: 30-06-2021, 16:34
Potrzeba matką wynalazku - czyli jak powstał Roślinny Qurczak?
Iga Czubak, CEO Roślinny Qurczak wspomina jak powstawała marka. Pomysł zrodził się z jej własnej potrzeby/ fot. Facebook
  • Marka Roślinny Qurczak powstała z chęci i potrzeby znalezienia zamienników mięsa przez założycielkę brandu - Igę Czubak.
  • Po miesiącach eksperymentowania opracowano technologię, dzięki której Qurczak ma włókna - zbliżone do struktury piersi drobiowej.
  • Zdaniem założycielki na rynku brakowało "roślinnego mięsa" czy też mięsnych alternatyw.

Pierwsze testy "roślinnego mięsa" odbyły się na znajomych oraz rodzinie Igi Czubak, którzy byli zachwyceni tym, co udało się stworzyć.

- Wtedy zobaczyłam, że bardzo dużo osób chce zrezygnować z jedzenia mięsa, z różnych powodów: zdrowotnych, środowiskowych czy etycznych. Pomyślałam, że jeżeli to rozwiązanie sprawdziło się u mnie, u znajomych czy rodziny, to na pewno są osoby, które szukają takich rozwiązań na rynku - wspomina CEO Roślinny Qurczak.

Jak powstawał Roślinny Qurczak?

- Chciałam, żeby był to produkt lokalny oraz mniej przetworzony, niż większość alternatyw mięsa na rynku, więc wybrałam białą fasolę, którą kupujemy lokalnie niedaleko Warszawy. Dzięki dodaniu do produktu białka pszennego udało się uzyskać pełen aminogram. Oznacza to, że zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, których potrzebuje organizm człowieka i które zazwyczaj dostarczamy organizmowi spożywając mięso. Strączki i kasze są o tyle problematyczne, że trzeba je dobrze zbilansować, żeby dostarczyć sobie wszystkich aminokwasów. Do tego dodałam parę elementów, aby nadać neutralny, delikatny smak. Tak, żeby było to jak kurczak, którego można doprawić  i użyć w dowolnym daniu wylicza Iga Czubak.

Roślinny Qurczak - początku na rynku

Od początku Iga Czubak zastanawiała się wraz ze swoim zespołem jak najłatwiej wejść na rynek.

- Byliśmy malutką firmą, a bariery wejścia w niektórych kanałach są ogromne. Jednocześnie widzieliśmy zainteresowanie ze strony bardzo wielu kontrahentów. Odzywało się do nas również wiele osób indywidualnie, które słyszały o produkcie i nie mogły się doczekać, aby zakupić go stacjonarnie. Oprócz tego ciągle mamy wiele zapytań o produkt od dystrybutorów zagranicznych, producentów dań gotowych, hoteli oraz sieci, które rozwijają swoje "roślinne półki". Musieliśmy wybrać, w którą stronę pójdziemy na początku i jak to będziemy rozwijać - dodaje.

Założyciele Roślinnego Qurczaka zaczęli od gastronomii. - Chcieliśmy przedstawić konsumentom ten produkt w wydaniu przygotowanym przez zawodowego kucharza. To się sprawdziło i restauracje bardzo dobrze zareagowały na nasz produkt. Klienci tak samo - zapewnia Iga Czubak.

Drugim krokiem było wejście do sklepów.

- Otworzyliśmy swój sklep internetowy, kiedy zaczęła się pandemia, co bardzo nam pomogło w biznesie, a w międzyczasie rozmawiamy z sieciami handlowymi. Wchodziliśmy też do mniejszych sklepów ze zdrową żywnością z produktami wegetariańskimi, rozsianych po całej Polsce. Teraz pojawiamy się już w pierwszych hipermarketach w okolicach Warszawy - dodaje CEO Roślinny Qurczak. 

Zobacz również: Roślinny Qurczak: Firma rozwija nam się jak szalona

Powiązane tematy:

Partner serwisu
  • partner serwisu
subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • bb 2021-06-30 15:23:48

    Ludzie jedzacy wszystko nie probuja na sile udawac, ze jedza tylko rosliny, jakos nie slyszalam o kurczakowej roslinie.

    Odpowiedz
  • Deli 2021-07-01 09:46:14

    Nie ma czegoś takiego jak roślinne mięso, roślinny kurczak, nieważne, jak go nazwiecie. To są produkty roślinne O SMAKU. Skończcie z robieniem ludziom wody z mózgu.

    Odpowiedz
  • aa 2021-07-01 10:36:45

    Sama autorka potwierdza, że takie żywienie wynika z choroby, a nie z natury. Nie ma też czegoś takiego jak "etyka" względem zwięrząt (w naszej cywilizacji), więc to raczej kwestia religijna, dla cywilizacji, które niewidzą różnicy miedzy zwięrzęciem, a człowiekiem.

    Odpowiedz
  • Deli 2021-07-02 11:08:29

    Słabe i bardzo jaskrawe jest to, że pomimo prób postawienia wyraznej granicy między produktami roslinnymi (niby lepsze) a mięsnymi, branża roslinna nie waha się jako wabik podpierać nazwą Kurczak, Burger, Kotlet etc.

    Odpowiedz
  • Marta 2021-07-19 12:24:35

    Skoro to coś nie ma nic wspólnego z kurczakiem, po co to tak nazywać????

    Odpowiedz

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!