Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Powstał roślinny zamiennik wołowiny wagyu

  • Autor: Rzeczpospolita
  • Data: 21-02-2021, 12:20
Kanadyjska firma Top Tier Food (TTF) testuje "wegańską wołowinę" wagyu - informuje Rzeczpospolita.
Powstał roślinny zamiennik wołowiny wagyu
Roślinny zamiennik wagyu przekona fanów słynnej japońskiej wołowiny? fot. shutterstock

Kanadyjska firma Top Tier Food specjalizuje się w przygotowaniu zamienników przeznaczonych do amerykańskich restauracji serwujących sushi. Wśród produktów znajdują się m.in. wegańskie odpowiedniki kawioru, a teraz firma testuje wegańską wołowinę wagyu.

Waygu, bo tak nazywa się produkt (w odróżnieniu od wagyu czyli mięsa krów ras hodowanych w Japonii) został stworzony na bazie soi, a w jego wyprodukowanie umożliwiło zastosowanie tradycyjnych japońskich metod i receptur oraz przypraw, takich jak sos sojowy, pasta czosnkowa, imbir czy wino ryżowe.

Na razie wegańskie „mięso” waygu trafi do wybranych restauracji i supermarketów w USA. W kolejce czekają wszystkie lokale należące do TTF, sieci zarządzanej przez Zensho Holdings – jedną z największych japońskich firm z branży gastronomicznej.

Więcej na rp.pl

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!