Roślinne zamienniki chcą zyskać na wzroście cen mięsa
- Autor: oprac. A.Wrona
- Data: 21-01-2022, 10:16

Fleksitarianie napędzają rynek
Rynek zamienników mięsa kształtowany jest przez fleksitarian. Z ubiegłorocznego ogólnoeuropejskiego badania, przeprowadzonego w ramach projektu Smart Protein przez ProVeg International, we współpracy z Innova Market Insights wynika, że aż połowa flekstarian ocenia zamienniki mięsa jako zbyt drogie. Mimo to, kategoria ta zamknęła miniony rok z imponującymi wzrostami.
Wzrosty te napędza rosnąca ilość osób ograniczających mięso, pogłębiająca się świadomość zdrowotna oraz zmiana preferencji konsumentów w kierunku niskoemisyjnych białek roślinnych, które stają się ważnym czynnikiem zrównoważonego rozwoju.
Ceny żywności
Początek 2022 przyniósł kolejne podwyżki cen żywności, w dodatku pewnym jest, że zostaną one z nami na dłużej. Niewątpliwie jednym z największych wyzwań nowego roku, dla całego sektora spożywczego, będzie utrzymanie rentowności, w warunkach gwałtownego wzrostu kosztów produkcji i zaproponowanie ceny produktu gotowego, która nie wywoła odpływu klientów.
Wzrosty cen energii czy transportu to nie jedyne przyczyny wzrostu cen mięsa, ale w większym stopniu wpływają na koszt pozyskania surowca mięsnego niż roślinnego.
Można się spodziewać, że różnica między ceną tradycyjnych produktów mięsnych i ich roślinnych zamienników zmniejszy się, co w efekcie może spowodować, że dieta roślinna przestanie być postrzegana jako ta znacznie droższa
- Wzrost kosztów produkcji wydaje się być nieunikniony, niezależnie od kategorii. Wzrost cen przetworów mięsnych może być bardziej dotkliwy dla konsumentów niż wzrost zamienników na bazie roślin strączkowych, między innymi dlatego, że koszt pozyskania surowca zwierzęcego jest niewspółmiernie większy. Ślad węglowy i wodny roślinnego burgera czy kiełbaski jest mniejszy od śladu tradycyjnych odpowiedników, co oznacza, że do pozyskania białka z roślin strączkowych pozyskuje się kilka lub nawet kilkanaście razy mniej zasobów energii i wody niż do pozyskania białka z mięsa. W świetle obecnej sytuacji rynkowej, cena staje się jeszcze ważniejszym kryterium wyboru
produktu na poziomie sklepowej półki. Fakt, że z ubiegłym rokiem Polacy otworzyli się na roślinne jedzenie spowodował, że coraz więcej producentów wchodzi w segment alternatyw mięsa i chce go rozwijać, co niewątpliwie będzie sprzyjać konkurencji cenowej w obrębie tej kategorii. Wierzę, że w konsekwencji obecnych zmian na rynku cen mięsa i dzięki popularyzacji wiedzy nt. roślinnego modelu odżywiania w naszym kraju, wkrótce roślinne zamienniki mięsa przestaną mieć wizerunek tych „z górnej półki” i będą nie tylko sposobem na urozmaicenie diety, ale także świadomym wyborem, tak prozdrowotnym, jak i prośrodowiskowym. – mówi Dariusz Haraj, CEO OneDayMore.
więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
Nielone zmienia się w Planeat i planuje wejście na rynki zagraniczne
-
Sante rozwija własną linię roślinnych zamienników mleka
-
Kim Kardashian została twarzą Beyond Meat. Internauci nie są zachwyceni
-
Były producent makaronów stworzył start-up produkujący zamienniki mięsa
-
25 maja odbędzie się New Food Forum
-
Foods Brothers mocniej stawia na retail [WIDEO]
-
Magda Roślinna weszła w segment HoReCa [WIDEO]
-
Jak dbać o autentyczność marki roślinnej?
-
Krowarzywa wprowadza roślinne nuggetsy
-
Rozwija się rynek roślinnych dań na grilla
- Mleczarnia z Ciechanowa kupiła zakład w Ozorkowie
- Pomoc KE dla Ukrainy zagrozi polskiemu drobiarstwu?
komentarze (0)