Partnerzy portalu partner portalu partner portalu

Rynek lodów wegańskich podwoi się w ciągu pięciu lat. Królować będą japońskie innowacje

Lody wegańskie stanowią około 7 proc. wszystkich lodów wprowadzanych na rynek na świecie. Japonia wyprzedza Stany Zjednoczone wyrastając na światowego lidera w dziedzinie innowacji w tej kategorii lodów. Z kolei 16 proc. Brytyjczyków jadłoby więcej lodów, gdyby dodawano do nich białko.

Rynek lodów wegańskich podwoi się w ciągu pięciu lat. Królować będą japońskie innowacje
fot. Shutterstock

Mintel podaje, że konsumenci na całym świecie szaleją za innowacjami wegańskimi, a lody nie są tu wyjątkiem. Według najnowszych badań przeprowadzonych przez Mintel Global New Product Database (GNPD), lody wegańskie stanowią coraz większy odsetek nowości wprowadzanych na rynek lodów na świecie, a w ciągu ostatnich 12 miesięcy (2019/20) było to 7 proc. ​​wszystkich wprowadzonych na rynek lodów, czyli ponad dwukrotnie więcej niż 3 proc. jakie stanowiły pięć lat temu (2015/16).

Mintel podaje też, że w segmencie lodów rośnie też koncentracja wokół właściwości tekstury lodów roślinnych. Udział nowości w lodach wegańskich o tzw. grubszej konsystencji, zawierających dodatki w postaci kawałków orzechów, ciastek, czy kawałków toffi, wzrósł z 2 proc. do 13 proc. w ciągu ostatnich czterech lat (2016 /17-2019 /20) . Dopasowanie się do tego trendu może spodobać się 73 proc. konsumentów lodów w Wielkiej Brytanii, którzy stwierdzili, że lubią lody o różnych teksturach (np. chrupiące lub twarde).

Najpopularniejszymi smakami pod względem roślinnych innowacji smakowych jest czekolada (stanowiąca 26 proc. innowacji w ciągu ostatnich 12 miesięcy), wanilia (11%) i kokos (9%). Dzieje się tak, ponieważ 12 proc. dorosłych Brytyjczyków uważa, że wybuch koronawirusa sprawił, iż dieta wegańska stała się bardziej atrakcyjna i prawie podwoiła się liczba zainteresowanych nią osób poniżej 25 roku życia (23%).

- Niedawny szum wokół weganizmu odcisnął też swoje piętno na kategorii lodów. Zainteresowanie lodami wegańskimi nie ogranicza się do osób na diecie wegańskiej. Ucząc się od swoich odpowiedników na bazie z mleka, lody na bazie roślin wykraczają poza podstawowe smaki, oferując pyszne opcje. Znaczącą rolę w rozwoju nowych wegańskich produktów (NPD) odgrywa tekstura, oferując bardziej chrupiące odmiany. Marki pokazują, że produkty wegańskie mogą być najwyższej jakości dzięki szerokiej gamie luksusowych połączeń smakowych i opakowań – wskazuje Kate Vlietstra, Mintel Global Food & Drink Analyst.

- Skład lodów roślinnych będzie ewoluował, będą wprowadzane nowe składniki ze świata mleka roślinnego, takie jak komosa ryżowa i czy inne nasiona. Oczekuje się, że owies będzie pojawiał się w coraz większej liczbie lodów bezmlecznych, co jest następstwem popularności owsa w napojach roślinnych - dodaje.

Japonia liderem w kategorii lodów 

Od takich składników jak matcha, przez majonez po wodorosty i soję - wydaje się, że nie ma ograniczeń dla japońskich innowacji w segmencie lodów, a firma Mintel ujawnia, że ​​Japonia jest obecnie największym na świecie światowym innowatorem w dziedzinie lodów i ma największy udział we wprowadzaniu na rynek lodów.

więcej informacji:

lody RSS ALERT    /    słodycze RSS ALERT    /    rynek lodów RSS ALERT    /    rynek lodów w Polsce RSS ALERT    /    Japonia RSS ALERT    /    lody wegańskie RSS ALERT    /    smaki lodów RSS ALERT    /    smaki japońskie RSS ALERT    /    Mintel RSS ALERT    /    Mintel Global New Product Database RSS ALERT    /    Kate Vlietstra RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.226.248.180
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!