– Linię Z Gruntu Dobre stworzyliśmy w odpowiedzi na nowe trendy konsumenckie – mówi Marcin Bałanda, Dyrektor ds. PR i Komunikacji w Sokołów S.A. – Nasze produkty stanowią idealną propozycję dla fleksitarian, ale również dla wszystkich, którzy poszukują nowych smaków i pomysłów na zróżnicowanie codziennego jadłospisu. Są też odpowiednie dla osób na diecie bezmięsnej. Grupa konsumentów, którzy korzystają z naszych roślinnych produktów, jest więc różnorodna i nieustannie się powiększa. Dlatego wprowadzamy kolejne nowości Z Gruntu Dobre, w szerokim wyborze kategorii produktowych i wariantów smakowych - dodaje.

Nowości Z Gruntu Dobre:

Wege smalczyki Z Gruntu Dobre – smarowidła na bazie warzyw strączkowych. Do wykorzystania jako dodatek do pieczywa czy dip do warzyw i chrupiących przekąsek. 

Wege smalczyki są dostępne w trzech rodzajach:

Wege smalczyk z soczewicy z cebulką i majerankiem – w tym smalczyku soczewica została zestawiona z cebulą i majerankiem.

Wege smalczyk z fasoli z jabłkiem – biała fasola to niekiedy niedoceniany, prawdziwy skarb polskich gruntów. Tu w połączeniu ze słodkim jabłkiem.

Wege smalczyk z ciecierzycy i śliwki – ciecierzyca, ze względu na swoje liczne atuty odżywcze, to jeden z podstawowych produktów w kuchni roślinnej. 

Vege snacki Z Gruntu Dobre – wegańskie kabanosy o smaku podsuszanych kiełbasek. Łatwo i wygodnie można sięgnąć po nie na spacerze czy wycieczce, podczas przerwy w pracy czy szkole. Stanowią źródło błonnika, wyróżnia je również wysoka zawartość białka.

Vege snacki to produkty bezglutenowe. Są dostępne w trzech rodzajach:

Vege snack z kaszą jaglaną – kasza jaglana to jedna z najzdrowszych kasz. Zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka oraz witamin z grupy B. Wykazuje działanie zasadotwórcze, odgrywając tym samym istotną rolę w przywracaniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. 

Vege snack classic – to propozycja dla tych, którzy cenią kulinarne klasyki. 

Vege snack delikatny – te wegańskie kabanosy wyróżnia starannie zrównoważona nuta smakowa. Świetne do spożycia „solo”, jako pożywna przekąska w ciągu dnia. Dobrze komponują się z wieloma dodatkami, na przykład w sałatkach.

Kiełbaski wegańskie Z Gruntu Dobre – nie zawierają żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego. Można je przyrządzić na wiele sposób – ugotować w wodzie, usmażyć na patelni czy upiec na grillu bądź w piekarniku. Są oferowane w dwóch rodzajach:

Kiełbaski wegańskie klasyczne – szczególnie polecane na grilla. 

Kiełbaski wegańskie orientalne – To propozycja nie tylko dla osób na diecie roślinnej, ale też dla wszystkich, którzy poszukują ciekawych kompozycji smakowych.

Mielone wegańskie Z Gruntu Dobre - powstało z myślą o wielbicielach zielonej kuchni, dla których produkty warzywne stanowią podstawę codziennego menu. Charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika oraz białka. Mielone wegańskie można wykorzystać do przyrządzenia wegetariańskich wersji sosu bolognese, burgerów czy kotletów mielonych. Jest to produkt bezglutenowy.

Burger wegański Z Gruntu Dobre - w 100 % roślinny, klasyczny w wyglądzie i innowacyjny w smaku. Nadaje się do grillowania, smażenia i pieczenia, jest doskonały do podania w formie klasycznej – z bułką lub na talerzu z sałatką. Może też być serwowany z ziemniakami i ulubioną surówką (jako zamiennik kotleta mielonego). Wyróżnia go wysoka zawartość białka i błonnika. Jest produktem bezglutenowym.

W linii Z Gruntu Dobre znaleźć można również warzywne pasztety, pasty, hummusy i plastry wegańskie. 

Ceny:

Wege smalczyk Z Gruntu Dobre z ciecierzycy i śliwki – ok. 5,5 zł/120 g (dostępny w sieciach Auchan, Selgros)

Wege smalczyk Z Gruntu Dobre z fasoli z jabłkiem - ok. 5,5 zł/120 g (dostępny w sieciach Auchan, Selgros)

Mielone wegańskie Z Gruntu Dobre – ok. 9 zł/200 g (dostępny w sieci Auchan)

Burger wegański Z Gruntu Dobre – ok. 9 zł/200 g (dostępny w sieci Auchan)

Vege snacki Z Gruntu Dobre – od lipca w hurtowniach Sokołów

Kiełbaski wegańskie Z Gruntu Dobre – wkrótce w sprzedaży