• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Szwedzi opracowali zamiennik mleka z ziemniaków

Szwedzka firma Veg of Lund zaprezentowała nową markę Dug, pod którą kryje się zamiennik mleka produkowany z...ziemniaków. Produkt dostępny jest już w sprzedaży internetowej.
  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 29-07-2021, 12:16
Szwedzi opracowali zamiennik mleka z ziemniaków
Dug to szwedzki zamiennik mleka produkowany z ziemniaków. fot. dugdrinks.com
  • Dug to roślinny zamiennik mleka produkowany m.in. z ziemniaków.
  • Szwedzi zapewniają, że Dug pieni się podobnie jak klasyczne mleko, dzięki czemu może być używany przez baristów do przygotowywania latte.
  • Producent wskazuje, że Dug jest lepszy dla środowiska niż roślinne "mleka" produkowane z migdałów czy owsa.

 

Roślinne zamienniki mleka - nowość na rynku

Roślinne zamienniki mleka nie są niczym nowym na rynku. Także w Polsce niemal każdy sklep oferuje już przynajmniej kilka rodzajów takich napojów.

Tymczasem szwedzka firma Veg of Lund zaprezentowała nową markę Dug, pod którą kryje się zamiennik mleka produkowany z...ziemniaków. Produkt dostępny jest w trzech wariantach: Original, Barista i w wersji niesłodzonej Unsweetened. 

Po debiucie w Szwecji Dug rozszerza dystrybucję na kraje Europy Zachodniej. Produkty są dostępne na platformach Navesu i Amazon. Na stronie producenta sześć kartonów o pojemności 1 litra kupimy w cenie 12,50 funtów (ok. 67 zł, ponad 11 zł za pojedynczy karton).

Zamiennik mleka z ziemniaków - jaki ma skład?

Jak twórcom Dug udało się uzyskać substytut mleka z ziemniaków? W składzie napoju, naturalnie oprócz ziemniaków, znajdziemy m.in. białko grochu, olej rzepakowy i błonnik z cykorii. Producent zapewnia, że w procesie produkcji nie stosuje soi, glutenu, orzechów i składników odzwierzęcych.

Dokładny skład produktu (Dug Original) to: Woda, ziemniaki (6 %), maltodekstryna, białko grochu, błonnik z cykorii (roślinny), olej rzepakowy, fruktoza, sacharoza, regulator kwasowości (fosforan dwu- i jednosodowy), węglan wapnia, emulgator (lecytyna słonecznikowa), aromat naturalny, witaminy (D, ryboflawina, B12, kwas foliowy).

Skład Dug Barista: Woda, ziemniaki (9 %), olej rzepakowy, maltodekstryna, białko grochu, błonnik z cykorii (roślinny), fruktoza, sacharoza, regulator kwasowości (fosforan dwu- i jednosodowy), węglan wapnia, emulgator (lecytyna słonecznikowa), aromat naturalny, Witaminy (D, ryboflawina, B12, kwas foliowy).

Skład Dug Unsweetened: Woda, ziemniaki (9 %), olej rzepakowy, białko grochu, regulator kwasowości (fosforan dwu- i jednosodowy), węglan wapnia, emulgator (lecytyna słonecznikowa), naturalny aromat, witaminy (D, ryboflawina, B12, kwas foliowy).

Zamiennik mleka z ziemniaków lepszy niż owsiany?

Szwedzi zapewniają, że Dug pieni się podobnie jak klasyczne mleko, dzięki czemu może być używany przez baristów do przygotowywania latte. 

Dzięki wykorzystaniu ziemniaków jako głównego surowca, firma wykorzystuje dwukrotnie mniej ziemi niż byłoby potrzebne do uprawy owca i zużywa 56 razy mniej wody niż w przypadku produkcji z migdałów. Owies i migdały to dwa najczęściej wykorzystywane produkty w produkcji roślinnych zamienników mleka. Producent Dug'a twierdzi także, że ślad węglowy jego produktu jest aż o 75 proc. niższy niż w przypadku klasycznego mleka.

Co ciekawe, jak informuje serwis vegnews.com, Dug nie jest pierwszą firmą, która wyprodukowała substytut mleka z ziemniaków. W 2015 r. kanadyjska marka Veggemo wypuściła na rynek produkt z ziemniaków, korzenia manioku i białka grochu. Mimo dystrybucji produktu w Kanadzie, USA i Chinach, produkt zniknął z rynku. 

 

Powiązane tematy:

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!