Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu

Współczesne margaryny kubkowe – znaczenie tłuszczy roślinnych w diecie

Aktualne zalecenia żywieniowe wskazują, by tłuszcze zwierzęce zastępować roślinnymi. To podstawa prewencji chorób układu krążenia, nowotworów czy cukrzycy typu drugiego.

Współczesne margaryny kubkowe – znaczenie tłuszczy roślinnych w diecie
Współczesne margaryny to roślinne odpowiedniki tłuszczów do smarowania, które dostarczają nam niezbędnych witamin i pomagają zapobiegać chorobom cywilizacyjnym

Margaryny kubkowe, tworzone nowoczesnymi technologiami z najwyższej jakości  olejów  roślinnych, są bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Wbrew obiegowej opinii – są również pozbawione częściowo utwardzonych olejów, będących źródłem tłuszczów trans, znanych ze swojego negatywnego wpływu na zdrowie. Nie zawierają także cholesterolu. Mogą być za to źródłem steroli roślinnych, które dodatkowo pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi.

– Obecnie (a praktycznie od kilku już lat) margaryny kubkowe, czyli do smarowania pieczywa, są beztransowe. Średnia zawartość izomerów trans w margarynach kubkowych w Polsce wynosi: 0,06 g/100 g, czyli praktycznie nic. Dla porównania – masło zawiera przeciętnie 2-5% izomerów trans – tłumaczy prof. dr hab. Krzysztof Krygier, Specjalista z zakresu nauki o tłuszczach oraz dodatków do żywności i żywności specjalnej.

Jak dodaje, najważniejsza jest zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, które uważa się za główny czynnik rozwoju chorób układu krążenia.

–  To dlatego na opakowaniach wszystkich produktów musi znaleźć się informacja o ich zawartości, aby osoby o podwyższonym ryzyku mogły skutecznie ich unikać. Margaryny kubkowe zawierają bardzo mało kwasów nasyconych (ok. 20%), najmniej ze wszystkich tłuszczów stałych, dużo mniej niż masło, w którym jest ich ok. 60% –  mówi prof. dr hab. Krzysztof Krygier.

Margaryny kubkowe są bardzo bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, szczególnie NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe), a w tym absolutnie niezbędne i deficytowe w polskiej diecie kwasy omega-3. Należy pamiętać, że NNKT nie są wytwarzane w organizmie człowieka i muszą być dostarczane z pożywianiem.

– Współczesne margaryny zawierają w swoim składzie ok. 80% ciekłych olejów. To dlatego Amerykańskie Ministerstwo Zdrowia umieszcza margaryny kubkowe w grupie tzw. zdrowych tłuszczów, w której są też ciekłe oleje – podkreśla ekspert.

Zgodnie z prawem polskim i europejskim producenci żywności nie mogą umieszczać na opakowaniach informacji na temat zawartości izomerów trans w produktach. Istnieje jednak sposób, by to sprawdzić. Jeżeli wśród składników znajdzie się informacja o zawartości „częściowo uwodornionych/częściowo utwardzonych olejach roślinnych”, oznacza to, że produkt jest ich źródłem. To właśnie w efekcie częściowego uwodornienia/utwardzenia powstają izomery trans.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

margaryny RSS ALERT    /    kwasy tłuszczowe RSS ALERT    /    żywność roślinna RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.239.242.55
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!